Selecteer een pagina

De oplossingen en uitdagingen voor energieopslag vandaag de dag

28-10-21

Energie bewaren om later weer te gebruiken. Het is een lang gekoesterde wens van de mensheid. Anno 2021 zijn er steeds meer mogelijkheden voor energieopslag. We putten steeds meer energie uit de zon, wind en getijden in combinatie met de droge opbergplek voor een opslagmedium zoals bijvoorbeeld een accu. Zijn we er nu? Helaas niet. We hebben meer behoefte aan complexere energieopslag. Dit heeft te maken met de technologische vooruitgang. Denk bijvoorbeeld aan het toenemende gebruik van elektrische voertuigen. Hiervan wordt verwacht dat tot 2040 50% over zal gaan naar elektrisch. Elektrificatie geldt dus niet alleen voor de transportsector, maar ook voor woningen, commerciële gebouwen en de industrie.

Daarbij heeft het energienet te maken met sterke fluctuaties door vraag en aanbieders van energie. Vroeger kon dit worden opgevangen door de grote energiecentralen op gas, kolen en olie. Maar door de omschakeling naar energie uit wind, zon en getijde, ontstaat een nieuwe situatie. Waait het flink? Dan kan de energie worden opgeslagen. Komt hier ook nog zon bij, dan ontstaat al snel een overschot. Dit kunnen we opslaan in bijv. accu’s of in waterbekkens. Zo kunnen de rimpelingen worden opgevangen.

Het gaat hier niet alleen om de energieopslag in het algemeen, maar ook hoe de energie wordt opgeslagen. De opslagwijze moet worden afgestemd op de typische vraag naar energie. Snel reagerende energiedragers die binnen een fractie van een seconde energie leveren met een groot vermogen, vereisen heel andere eigenschappen dan een tragere energiedrager, die wel een aanzienlijke energiecapaciteit kan opslaan.

Kortom, we zijn een eind op weg als het gaat om energieopslag. Uitdagingen en nieuwe mogelijkheden blijven zich aandienen. Zo hebben wij bijvoorbeeld de nieuwe Huawei Luna batterij voor de residentiele markt in ons assortiment. De LUNA2000 reeks bestaat uit drie modellen van 5, 10 en 15 kWh. Daarnaast biedt Huawei een one-fits-all oplossing. Door het werken met één optimizer die past op de meeste poly- en mono-PV-modules verhoog je eenvoudig je rendement. Dit gecombineerd met automatische detectie van alle systeem toepassingen, waardoor alle omvormer verbonden toepassingen automatisch gedetecteerd worden in de FusionSolar App!

Behoefte aan meer informatie?

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag over een van onze producten? Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Of wilt u graag direct contact met een van onze deskundige adviseurs? Wij helpen u graag!